Pages

Monday, 7 March 2011

Nettbrett – fremtiden i dine hender?

Pin It
The following post is in Norwegian. I will try to get around to translate it into english in a later post.

Man kan synes hva man vil om nettbrett men man må være enige i at lanseringen av nettbrett kommer til å forandre måten vi konsumerer internett på. Sjansen for at du vil lese nettaviser og e-post på et nettbrett om noen få år, ser ut til å være ganske stor.

For kun et par år siden var det få som trodde at et lite brett skulle kunne ta over store deler av markedet for bærbare datamaskiner. Da iPad ble lansert så var det ikke mange teknologieksperter som ga enheten mye kreditt. Satoru Iwata, president i Nintendo uttalte i januar 2010 at "... [iPad] var en forvokst iPod Touch og det er usikkert om disse funksjonene [som tilbys på iPad] vil være nok til å få folk til å kjøpe [den] ... ". Arik Hesseldahl fra BusinessWeek sa i februar 2010 følgende "det er vanskelig å se hvordan iPad vil komme i nærheten til å endre det daglige liv i samme grad som iPod eller iPhone. Utfordringen med iPad vil handle mindre om å forbedre et etablert marked enn å bygge et nytt". Slike sitater er interessant lesning, for hvem kan glemme Bill Gates sitt berømte sitat "Computers vil aldri trenge mer enn 512k RAM". Nettbrett er en sann innovasjon. Ikke kun i forhold til teknologien, berøringsskjermen er ikke ny, men i forhold til bruksmulighetene og bruksmønsteret for forbrukerne. Det handler om hvordan en hel verden er i ferd med å endre sitt syn og forståelse av bruk av datamaskiner. 
Rask utvikling
Accenture har estimert at nordmenn innen 2014 vil eie én million iPader eller liknende nettbrett. Det stemmer ganske godt med tall fra analysebyrået IDC, som tror på 880 000 nettbrett i Norge i 2014. 


Mye tyder på at utviklingen kan gå langt raskere enn disse estimeringene. Respons Analyse gjennomførte en undersøkelse blant forbrukerne for Aftenposten hvorpå fem prosent av de spurte (250 000 på landsbasis) oppga at de allerede hadde anskaffet seg et nettbrett. Over tre ganger så mange, 18 prosent, svarte at de vurderer å kjøpe et nettbrett i løpet av 2011. Noen av disse kan riktignok ende med ikke å kjøpe, men til gjengjeld kan noen av de 75 prosentene som ikke har planer om å kjøpe nettbrett i 2011 komme til å ombestemme seg. 

Nettbrett er et typisk eksempel på at riktig produkt kan skape et behov. Og mange brukere av nettbrett har opplevd at behovet forsterkes etter at de har anskaffet seg nettbrett. En undersøkelse blant britiske iPad-brukere viste at 24 prosent brukte nettbrettet sitt 5-10 timer ukentlig, mens 43 prosent bruker det mer enn 10 timer ukentlig. Allerede ser flere av dem på iPad som sin primære underholdningsdings i forhold til enn den tradisjonelle TVn, ifølge tall fra kommunikasjonsbyrået Cooper Murphy.

Viktig brukervennlighet
En viktig faktor for suksessen til nettbrett er den lave terskelen for å bruke produktet. Du må ikke lære et nytt verktøy for å bruke dem, i motsetning til den tradisjonelle datamaskinen hvor man må bruke mus og/eller tastatur.  Husker du første gang du brukte en datamus? Hvor utrolig klønete det egentlig føltes? Første gang du tar på et nettbrett føles det helt annerledes. Til og med små barn og eldre som aldri har brukt datamaskiner forstår intuitivt hvordan det fungerer. Nettbrettene har alle til felles at du bruker fingrene på skjermen for å navigere deg rundt i menyer, lister og på nettsider. Å ta på og berøre noe for å samhandle er innebygd i alle.
At nettbrett vil bli brukt er sikkert, men hva som er mindre klart er hvordan nettbrett kommer til å bli brukt i fremtiden. Vil alle nettbrett bli rettet mot dataforbruk som iPad, eller vil andre bruksmåter dukke opp? Det er kanskje den eldste og yngste generasjonen som vil ha mest nytte av et nettbrett: et nettbrett er, tross alt, verdens enkleste inngangsportal til alt som er tilgjengelig der ute på nettet. Nettbrett er en enhet som er enkel nok å bruke for nybegynnere i alle aldre og avansert nok for de veldig erfarne. Nettbrettet har virkelig brakt mening til P i PC.

Et potensielt område for nettbrett bruk som har fått økende oppmerksomhet i det siste er læring og lek for barn. Konseptet er enkelt: Med sin berøringsflate kan nettbrett hjelpe barna med å utvide sin kreativitet ved hjelp av intuitive programmer som tillater dem å farge, spore bokstaver og gjøre enkel tall-øvelse - mulighetene er uendelige. Forskningen viser at nettbrett er en enhet som kan stimulere interessen for å lære gjennom morsomme og lettbrukelige samhandling og appellere til et større flertall av barn enn tradisjonell læringsformater. 

Barn og nettbrett
Uansett hvilket nettbrett man foretrekker så kan man være enige om at nettbrett er perfekt for den taktile, lette læringen som barn liker så mye. Bildebøker og pedagogisk programvare for tradisjonelle datamaskiner har vært fast innslag i mange klasserom i flere tiår, men i dag kan foreldre komme i gang mye tidligere med programmer som hjelper barn å lære å lese og tallene, samt nyte underverkene i naturen. 


Barn har mye høyere forventninger enn voksne når det gjelder teknologi. For eksempel vokser flere og flere nå opp med forventningen at alle skjermer responderer på berøring.
Berøringsskjermer er intuitivt. Bruk av en pekepenn eller bare en finger for å samhandle med spill er en naturlig metode for samhandling som ikke kan bli forbedret. Berøringsteknologien bryter ned grensene mellom mennesket og teknologien, og er en fantastisk fremgang som kan bli standard for alle enheter i fremtiden.

Sønnen min på 2 år oppdaget nylig min Galaxy Tab, og det var siste gang jeg fikk bruke den i fred hjemme. Han elsker den, og kaller den for ”min store (tele)fon”. Det tok han mindre enn en dag å forstå hvordan han brukte nettbrettet, og er nå en ekspert på å finne videoer på Youtube, og navigerere generelt rundt på nettbrettet. Å observere han sammen med besteforeldrene sine mens de leker med nettbrettet er et studie i hvordan hans generasjon har en helt annen forståelse og kunnskap om teknologi. Selv i hans spede alder av 2 år, så er hans kunnskap om nettbrettet et lysår foran hans mormor og morfar. Jeg har også flere ganger observert han trykkende på tv-skjermer eller datamaskinskjermer. Tydeligvis er forventningen at alle skjermer kan berøres. Jeg er ganske overbevist om at berøringsskjermsteknologi er begynnelsen av en ny bølge av intuitive grensesnitt for alle enheter. Og hvis det er den retningen ungene forventer teknologi til å gå i, hvordan kan jeg være uenig? 

En ting er sikkert: Nettbrettet blir ingen døgnflue. Det ligger an til å bli en massiv kamp om pengene til forbrukerne når de en gang skal ut å handle nettbrett som har funksjoner nok til å sende den tradisjonelle datamaskinen på gamlehjem.

No comments:

Post a Comment